Aanleveren bestanden

Forex, Dibond, plexiglas, karton en ander bordmateriaal

Geen snijtekens en 10mm afloop rondom
Lever je bestand aan zonder snij/printtekens en met 10mm afloop rondom. Zorg ervoor dat je afloop niet wit is, maar laat je kleur of afbeelding doorlopen. Een witte print of achtergrond is uiteraard een uitzondering hierop.

Boorgaten
Wanneer je boorgaten aangeeft in het bestand, maak in dat geval een rond vector contour aan met als lijnkleur ‘cutcontour’. De minimale diameter van het boorgat is 4,1mm. De maximale grootte is 25mm. Geef het boorgat géén vulkleur mee. Geef het bestand een afloop van 10mm.

Cutcontour
Je kunt jouw prints in een rechthoek, vierkant of een vrije vorm laten snijden. Dit laatste noemen we in contour snijden. Hierbij geeft het cutcontour in het bestand aan waar wij jouw ontwerp gaan snijden of frezen.

Stap 1. Maak eerst een lijn aan op je tekengebied in de gewenste vorm. Zorg ervoor dat het een sluitende lijn is, zonder vulkleur. Geef de lijn een willekeurige kleur.

Stap 2. Klik dan op het menu rechtsboven op je Color (Kleur) venster. Zie je dit venster niet, activeer je deze in Window (Venster) en Color (Kleur). Kies voor Create New Swatch (Nieuw staal maken). Een nieuwe staal kun je ook aanmaken via het venster Swatches (Stalen).

Stap 3. Er verschijnt een pop-up venster met de titel New Swatch (Nieuwe staal) in beeld. Deze geef je de naam Cutcontour (geen spaties in of om het woord cutcontour!), bij type kies je voor Spot Color (Steunkleur). Klik dan op ok. De kleur kies je zelf en het kan helpen een kleur te kiezen die afwijkt van het ontwerp. Zo zie je de snijlijn altijd goed. Meestal wordt hier 100% magenta voor gebruikt. Welke kleur je ook kiest, we printen de snijlijn niet mee. Dat komt omdat je het cutcontour aangeeft met een steunkleur.

En klaar is het cutcontour!

Daarnaast hebben we nog een paar handige tips voor je:

  • – Gebruik alleen de naam cutcontour in je bestand. Plaats géén spaties voor, in- of na het woord cutcontour.
  • – Plaats geen cutcontour buiten het tekengebied en zorg dat deze niet door de afloop of andere tekengebieden lopen.
  • – Zet de uitlijning van je cutcontour altijd naar het midden. Bij uitlijning naar binnen of buiten maakt ons systeem er een dubbel contour van en kunnen we je print niet goed produceren.
  • – Lever per tekengebied één sluitend contour aan, tenzij je binnen dit contour een of meerdere uitsparingen wilt. Dan geef je deze ook aan met een cutcontour.